Schoorsteenvegen

Waarom?

Bij het stoken van hout, kolen of olie ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het rookkanaal en vormen een teerachtige, zeer brandbare laag die creosoot (teer) genoemd wordt. Bij een temperatuur van ongeveer 500 graden (dat klinkt als heel heet, maar zo’n temperatuur wordt al snel bereikt wanneer u de kachel stookt) vliegt deze laag in brand en de schoorsteenbrand is een feit. Regelmatig de schoorsteen laten vegen is daarom belangrijk. Veel mensen staan daar niet zo bij stil: uit onderzoek blijkt dat 40% van de schoorstenen niet regelmatig wordt geveegd.

Hoe vaak?

Wanneer de kachel of open haard gebruikt wordt als sfeerverwarming, is één keer per jaar vegen voldoende (mits u droog en onbehandeld hout stookt). Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd-of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Wanneer?

De meeste mensen laten hun schoorsteen in de herfst vegen, zo is het in orde voor het weer tijd is om te stoken. Maar wij vegen het hele jaar door, dus ook in een ander jaargetijde kunnen wij u van dienst zijn. Als het regent kunnen wij het dak niet op, dat is te gevaarlijk, maar op andere dagen in het jaar helpen wij u graag. Neem gerust contact op als u vragen hebt.

Grondig vegen

Als wij uw schoorsteen vegen, doen wij dat altijd van bovenaf (dus op het dak). Zo kunnen wij de kap van de schoorsteen reinigen (ook daarvoor geldt dat er brandgevaar ontstaat als die niet eens per jaar wordt schoongemaakt). Bovendien inspecteren wij uw kachel, rookkanaal en schoorsteen, en we maken de kachel van binnen schoon.

Wij werken grondig en uitgebreid, maar onze tarieven zijn scherp.